meni

Barcaffè BARISTA CUP 2023: Na osrednjem regijskem tekmovanju za bariste prvo in tretje mesto zasedli Slovenki

25
okt.
2023
Domov / 
Novice / 
Barcaffè BARISTA CUP 2023: Na osrednjem regijskem tekmovanju za bariste prvo in tretje mesto zasedli Slovenki

Na predvečer mednarodnega dneva kave v soboto, 30. septembra, so imeli vsi ljubitelji kave espresso priložnost uživati v izjemni atmosferi regijskega tekmovanja v pripravi najboljšega espressa dogodka Barcaffè Barista Cup.

barista_br.png

Najboljša baristka v regiji Lana Kokl prihaja iz Slovenije

Finalno tekmovanje je združilo devet najboljših baristov iz Hrvaške, Srbije in Slovenije. Naziv letošnjega zmagovalca je prejela Lana Kokol, drugo mesto je zasedel Đorđe Simeunović iz Srbije, tretje Tjaša Rogelj prav tako iz Slovenije. Finalisti so se borili za naziv najboljšega barista v regiji in glavno nagrado dva tisoč evrov, espresso aparat BFC Expert, ročni mlinček Fiorenzato Petro, izobraževanje praženja specialty kave z Nikom Orošijem ter številne druge vredne nagrade. Devet finalistov se je pomerilo v treh disciplinah: v pripravi espressa, mlečnega napitka in pripravi pijače s podpisom tako imenovan »signature drink«.

Poleg tehnične spretnosti priprave napitkov je žirija ocenjevala tudi okus, videz, predstavitev in splošni vtis.

Strokovno žirijo letošnjega Barista Cupa so sestavljali najboljši baristi in strokovnjaki v regiji

Tudi letošnje tekmovanje ni minilo brez najboljšega hrvaškega poznavalca kave in dobitnika številnih nagrad Nika Orošija. Nik je vizionar, ki je tudi najbolj zaslužen za prihod specialty kave na Hrvaško. V sodelovanju z baristi Barcaffè je izdal tudi knjigo Barcaffè Barista Book.

Strokovno žirijo so sestavljala še druga priznana imena -  Peter Ševič, AST trener in specialist za specialty kavo, Filip Lipnik, barman, profesor in lastnik šole »Art of Bar Academy« ter baristi Barcaffè - Matija Matijaško, Aleš Gorenc in Toni Matas.  Aleš Gorenc je prvak slovenskega državnega prvenstva za bariste 2021 (SCA) in trener L.A.G.S. Pravi, da je bilo letos za tekmovalce veliko izzivov. »Bili so dobri in dobro pripravljeni, a letos je bilo zanje težje, saj smo spremenili pravilnik. Zato so morali pripraviti štiri espresse, in štiri mlečne napitke, kjer smo iskali najboljši okus in simbiozo med mlekom in kavo. Kljub vsemu so se dobro znašli in odrezali.« Dodaja, da so finalisti bili tudi kreativni pri predstavitvi kreativnega napitka. »Res so se potrudili s predstavitvijo in tudi samimi napitki, ki so bili zelo okusni.«

Kot ključno zaznavo pri delu tekmovalcev Gorenc dodaja boljšo ekspertizo pri pripravi espressa, kar je, kot pravi, tudi dolgoročni cilj strokovnjakov s področja kave. »Tukaj je konkurenca med tekmovalci bila zelo močna,« poudari.

 

Barcaffè postavil nove standarde in okrepil HoReCa poslovanje v regiji

Tekmovanje je bilo odprto za javnost, z voditeljema Ano Radišić in Joškom Lokasom pa je bila zabava zagotovljena. Poleg kave in koktejlov so obiskovalci uživali v dobrem glasbenem ritmu, za katerega je poskrbel DJ Luna.  Z organizacijo tekmovanja Barista cup je Barcaffè postavil nove standarde in okrepil poslovanje HoReCa v regiji, vedno pa je v koraku s svetovnimi standardi tudi pri okoljsko odgovornem poslovanju.

Temu primerno je letos na trg prišla nova kava Barcaffè Flora, ki poleg prepoznavnega okusa Barcaffè in najčistejše arome prihaja v posebni okolju prijazni embalaži iz nasadov certificiranih s strani Rainforest Alliance in kmetij, ki izpolnjujejo vse standarde trajnostnega kmetijstva.

Barcaffè ima dolgoletno tradicijo konsistentnega dvigovanja lestvice poslovanja in kakovosti, s katero upravičuje svoj položaj vodilnega na trgu kave. Vlaganja v človeške vire in izobraževanja ter tekmovanja, kot je Barista Cup, so ena izmed ključnih izhodišč uspeha te znane znamke espressa, ki omogoča uživanje tako v pitju kave kot v samem okusu.