meni

Evropski parlament sprejel predlog direktive proti zelenemu zavajanju

6
feb.
2024
Domov / 
Novice / 
Evropski parlament sprejel predlog direktive proti zelenemu zavajanju

17. januarja je Evropski parlament sprejel predlog Direktive o krepitvi vloge potrošnikov za zeleni prehod, ki prepoveduje uporabo zavajajočih okoljskih trditev v oglaševanju (t. i. »greenwashing«). Direktiva spreminja Direktivo EU o nepoštenih poslovnih praksah, pri čemer določene oglaševalske prakse opredeljuje kot nepoštene in zanje določa sankcije.

Predlog direktive prepoveduje uporabo splošnih okoljskih trditev, če niso predloženi dokazi o odlični okoljski uspešnosti. Primeri takšnih splošnih trditev so "okolju prijazno", "eko-prijazno", "zelena", "prijatelj narave", "ekološka", "biorazgradljiva" ali podobne izjave, ki ustvarjajo vtis o okoljski uspešnosti, vendar niso utemeljene z znanstvenimi dokazi. Prav tako bo prepovedano trditi, da ima izdelek nevtralen, zmanjšan ali pozitiven vpliv na okolje na podlagi shem za izravnavo emisij ogljika, saj lahko potrošnike zavajajo, ker menijo, da izdelek, ki ga kupijo, ali poslovanje trgovca nima vpliva na okolje. Poleg tega bodo v prihodnosti v EU dovoljene le trajnostne oznake, ki temeljijo na uradnih certifikacijskih shemah ali so ustanovljene s strani javnih organov.
 

Direktivo mora sedaj odobriti še Svet, nato pa sledi njena objava v Uradnem listu EU. Države članice bodo imele 24 mesecev časa za njen prenos v nacionalno zakonodajo, zato se pričetek njenega izvajanja pričakuje med začetkom leta 2025 in začetkom leta 2026. Druga direktiva, ki bo obravnavala to problematiko, je Direktiva o zelenih trditvah, ki bo opredeljevala utemeljevanje zelenih trditev in naj bi bila tudi sprejeta v letu 2024.

Ker bodo te regulacije močno vplivale na oglaševalske agencije, bo EACA (Evropsko združenje komunikacijskih agencij) podpirala agencije pri prehodu na novo pravno ureditev, jim zagotavljala informacije in organizirala predavanja o skladnosti z novimi predpisi.