meni

Italija kaznovala TikTok zaradi nezadostne zaščite mladoletnikov na spletu

20
mar.
2024
Domov / 
Novice / 
Italija kaznovala TikTok zaradi nezadostne zaščite mladoletnikov na spletu

Italijanski organ za varstvo konkurence (AGCM) je kaznoval socialno omrežje TikTok z 10 milijoni evrov denarne kazni zaradi nepoštene poslovne prakse in nezadostne zaščite mladoletnikov na spletu. AGCM je poudaril, da TikTokov sistem priporočil, ki temelji na profiliranju uporabnikov, zagotavlja prilagojeno vsebino, ki je pogosto škodljiva za uporabnike, zlasti mlajše od 18 let, in jih z namenom povečanja prihodka od oglaševanja spodbuja, da preživijo več časa na platformi.

Italijanski regulatorni organ meni, da TikTok nezadostno nadzoruje vsebino, ki kroži po njegovi platformi, in ne preprečuje širjenja vsebine, ki bi lahko škodovala njegovim uporabnikom, zlasti mladoletnikom.

Čeprav je TikTok pred kratkim uvedel posodobitve, ki naj bi pripomogle k povečanju nadzora uporabnikov nad svojim sistemom priporočil, kot je na primer ponujanje alternative, ki ne temelji na profiliranju, jih je evropski regulator ocenil kot nezadostne, saj so privzeto izključene, kar pomeni, da mora uporabnik ročno vklopiti to funkcijo ali možnost, če jo želi uporabljati.

Odločitev AGCM-ja se je zgodila ravno v času vse večjega regulativnega nadzora nad platformo v kitajski lasti. Evropska komisija je februarja začela preiskavo proti TikToku zaradi morebitne kršitve Akta o digitalnih storitvah, zlasti v zvezi z njegovimi obveznostmi zaščite mladoletnikov na spletu. Že pred tem pa so člani Evropskega parlamenta pozvali k regulativnim ukrepom, da bi prisilili spletne platforme, vključno s TikTokom, da privzeto izklopijo svoje sisteme priporočil.