meni

Komisija EU določila tri nove zelo velike spletne platforme

11
jan.
2024
Domov / 
Novice / 
Komisija EU določila tri nove zelo velike spletne platforme

Komisija je 20. decembra 2023 sprejela drugi sveženj sklepov o imenovanju v skladu z aktom o digitalnih storitvah, v katerem je določila tri nove zelo velike spletne platforme (VLOP): Pornhub, Stripchat in XVideos. Imenovanje je rezultat preiskav, v katerih so ugotovili, da te tri platforme v EU povprečno dosegajo najmanj 45 milijonov mesečnih uporabnikov.

Poleg splošnih določb iz akta o digitalnih storitvah (DSA) bodo morale te tri platforme v štirih mesecih po uvrstitvi med VLOP sprejeti tudi posebne ukrepe za opolnomočenje in zaščito uporabnikov na spletu, vključno z mladoletniki, ter ustrezno oceniti in ublažiti vsa sistemska tveganja, ki izhajajo iz njihovih storitev ter zagotoviti zanesljiva orodja za moderiranje vsebin.

V prvem svežnju sklepov aprila 2023 je Komisija določila 17 zelo velikih spletnih platform: Alibaba AliExpress, Amazon Store, Apple AppStore, Booking.com, Facebook, Google Play, Google Map, Google Shopping, Instagram, LinkedIn, Pinterest, Snapchat, TikTok, Twitter, Wikipedija, YouTube in Zalando ter 2 zelo velika brskalnika: Bing ter Google Search.