meni

Nizozemsko ministrstvo za zdravje predstavilo načrte za omejitev oglaševanja »HFSS« izdelkov mladoletnikom

9
apr.
2024
Domov / 
Novice / 
Nizozemsko ministrstvo za zdravje predstavilo načrte za omejitev oglaševanja »HFSS« izdelkov mladoletnikom

Marca je nizozemski državni sekretar za zdravje objavil osnutek načrtov za uvedbo zakonodajnih omejitev trženja hrane za mladoletnike, s pomočjo že uporabljenih nizozemskih meril "prehranske piramide".

Po predlaganih načrtih bodo v Zakon o medijih in Zakon o blagu vključene ciljne spremembe. Ti ukrepi bodo zahtevali omejitve za prehranske izdelke z visoko vsebnostjo maščob, sladkorja in soli (ang. High in Saturated Fat, Salt and Sugar – HFSS), da bi se izognili otrokom privlačnim dizajnom (kot so oblike živali, smeški...) in preprečili, da bi javne in komercialne medijske storitve oglaševale te izdelke otrokom. Omejitve otrokom privlačnih elementov v oglasih bodo vključevale uporabo animacij, licenčnih likov in likov blagovnih znamk, igrač v prehrambenih izdelkih, "otroških idolov" in iger. Omejitve bi lahko šle tako daleč, da bi prepovedale prikazovanje skupin otrok ali uporabo izraza "otrok" v sloganih ali imenih izdelkov.

Trenutno veljavne samoregulativne omejitve v celotni panogi so bile nazadnje posodobljene leta 2019 in veljajo za otroke, mlajše od 13 let, v vseh medijih z uporabo 25-odstotnega praga občinstva.