meni

SOZ Akademija 18. 1. 2024 – z Jako Repanškom o oglaševanju v »evropskem digitalnem desetletju«

18
jan.
2024
Domov / 
Novice / 
SOZ Akademija 18. 1. 2024 – z Jako Repanškom o oglaševanju v »evropskem digitalnem desetletju«

V četrtek, 18. 1. 2024, je v Edvardu potekal prvi dogodek SOZ Akademije v letošnjem letu, na katerem je Jaka Repanšek, predsednik Oglaševalskega razsodišča, predstavil nova pravila, izzive in priložnosti svežnja nove evropske digitalne regulative.

Na predavanju smo predstavili ključne novosti, ki jih v oglaševalski svet prinaša »evropsko digitalno desetletje«. V sredini februarja bo v veljavo stopil Akt o digitalnih storitvah (DSA), katerega namen je ustvariti varnejše spletno okolje za digitalne uporabnike in uporabnice in podjetja ter zavarovati temeljne pravice v digitalnem prostoru, in sicer z določitvijo novih pravil o boju proti nezakonitim spletnim vsebinam, vključno z blagom, storitvami in informacijami, oglaševanjem, obvladovanjem družbenih tveganj na spletu, sledljivosti trgovcev na spletnih tržnicah, ukrepih za preglednost spletnih platform in okrepljenem nadzoru.

DSA je del obsežnega svežnja nove regulative v t.i. »evropskem digitalnem desetletju«, ki ga dopolnjujejo še Akt o digitalnih trgih, Akt o umetni inteligenci, Akt o podatkih in Akt o upravljanju s podatki ter številni drugi predpisi, ki bodo pomembno vplivali tudi na dejavnosti in poslovne modele v oglaševalski industriji. Jaka Repanšek je predstavil temeljne novosti, ki jih prinaša nova evropska regulativa in osvetlil izzive in priložnosti, ki jih spremembe prinašajo v svet oglaševanja.

Ključni izzivi ostajajo povezani z varstvom zasebnosti, ki temelji na Splošni uredbi o varstvu podatkov (GDPR). Zagotavljanje varstva (osebnih) podatkov je vgrajeno v temeljna pravila novih digitalnih svežnjev. V prihodnjih letih lahko pričakujemo okrepljen nadzor nad izvajanjem varstva zasebnosti, kar bo botrovalo k oblikovanju novih poslovnih modelov v (digitalnem) oglaševanju. Predstavljeni so bili tudi ključni poudarki novih Smernic o uporabi piškotkov in podobnih sledilnih tehnologij, ki jih je nedavno izdal slovenski Informacijski pooblaščenec in upoštevajo razvoj prakse na področju piškotkov in spletnih identifikatorjev v Sloveniji in Evropski uniji.

Jedro razvoja in priložnosti v »evropskem digitalnem desetletju« pa so podatki. Evropska unija s številnimi uredbami stremi k čim širšemu in lažjemu dostopu (evropskih) podjetij do podatkov, njihovo izmenjavo in upravljanje, vse z namenom zagotoviti (evropskim) podjetjem, tudi na oglaševalskem področju, čim bolj enakopravne pogoje v primerjavi z velikimi spletnimi platformami. Evropska (in slovenska) podjetja, ki bodo hitro in učinkovito implementirala določbe novih evropskih aktov v svoje poslovne modele, bodo imela pomembno konkurenčno prednost na oglaševalskem trgu.

Akt o digitalnih storitvah (DSA) poudarja preglednost, zlasti glede zbiranja in uporabe podatkov. DSA od oglaševalcev zahteva, da razkrijejo več informacij o tem, kako se podatki o uporabnikih zbirajo, obdelujejo in uporabljajo za ciljano oglaševanje. DSA prinaša omejevanje velikih platform, ki uporabljajo zbrane podatke, da dajejo prednost svojim storitvam ali postavljajo konkurente v slabši položaj. Digitalni tržniki bodo morali pregledati spletne obrazce, da bodo zagotovili izrecno soglasje za zbiranje podatkov, kar bo odražalo zahteve glede preglednosti. V skladu z DSA morajo spletne platforme uveljavljati strožje politike moderiranja vsebine. To bo verjetno vplivalo na to, katera vsebina je dovoljena za oglaševanje, kar lahko vodi do strožjih oglaševalskih standardov in praks. Strožje moderiranje vsebine povečuje varnost blagovne znamke, saj je manj verjetno, da bodo oglaševalci povezani s škodljivo ali neprimerno vsebino.

V vsakem primeru pa lahko pričakujemo porast inovativnih oglaševalskih tehnik, ki bodo sposobne slediti hitro spreminjajoči se evropski (digitalni) regulativi. Redna usposabljanja vseh deležnikov o oglaševalskem trikotniku bodo postala nujna praksa na tem dinamičnem področju.

Zahvaljujemo se partnerju dogodka NLB in funkcionalni kavi Mooshy

Oglejte si fotogalerijo iz dogodka. 

PARTNER DOGODKA

unnamed.jpg