meni

Na SOZ Akademiji 14. 6. smo z Bastianom Grimmom pogledali v prihodnost SEO

14
jun.
2024
Domov / 
Novice / 
Na SOZ Akademiji 14. 6. smo z Bastianom Grimmom pogledali v prihodnost SEO

Današnje petkovo jutranjo kavo smo spili na spletnem webinarju z Bastianom Grimmom, izvršnim direktorjem v Peak Ace, s katerim smo pogledali v izzive prihodnosti, povezane z porastom orodij umetne inteligence. Bastian je mnenja, da smo na robu največjih tehnoloških sprememb v zgodovini človeštva, saj umetna inteligenca spreminja vse, kar trenutno poznamo. Razvoj tehnologije v preteklih letih je nastavek za prihodnje ogromne spremembe, sama količina podatkov in informacij, ki so nam na voljo, pa pripomorejo k razvoju in učenju umetne inteligence. 

Bastian je predstavil več orodij, ki delujejo na podlagi umetne inteligence, med drugim tudi delovanje Googlove generativne iskalne izkušnje (SGE), AI overview, ki je zaenkrat testno na voljo v določenih angleško govorečih državah. 

Največja novost pri uvedbi iskanja z umetno inteligenco je poseben »pregled« (snapshot), ki prikazuje rezultate iskanja, generirane s pomočjo umetne inteligence SGE in vsebuje ključne iskane informacije s povezavami do virov za dodatno raziskovanje. Vsi drugi zadetki se bodo pojavljali pod tem pregledom, kar bo predstavljalo izziv za nadaljnjo spletno optimizacijo s strani skrbnikov spletnih strani. Z uvedbo AI pregleda se pričakuje, da bodo v določenih primerih določene spletne strani doživele nekje do 30 % upada prometa. 

Google pripravlja tudi mnoge druge novosti, povezane z AI orodji, med drugim tudi iskanje znotraj posameznih zavihkov. 

Ni še znano, kdaj bodo spremembe na voljo po celem svetu, zaenkrat jih lahko testirajo zgolj določene države, nekaj testnih verzij pa lahko tudi pri nas preizkusimo v okviru programa Google Search Labs. 

Predavatelju Bastianu Grimmu se zahvaljujemo za odlično predavanje ter za donacijo celotnega zneska honorarja, ki jo bo Slovenska oglaševalska zbornica namenila v dobrodelne namene Zvezi prijateljev Mladine Slovenije

PARNTER DOGODKA