meni

Nova razsodba Oglaševalskega razsodišča

22
maj.
2024
Domov / 
Novice / 
Nova razsodba Oglaševalskega razsodišča

Oglaševalsko razsodišče je na aprilski seji odločalo o pritožbi zoper oglaševanje paketov "Še več" oglaševalca Telemach Slovenija in presodilo, da je pritožba zoper predmetno oglaševanje utemeljena.

Oglaševalec je v svojem oglasnem sporočilu zatrjeval, da je postal drugi največji mobilni operater v Sloveniji, čeprav uradni podatki AKOS-a za prvi kvartal leta 2024 v času njegove oglaševalske akcije še niso bili znani. Predmetna trditev tako ni temeljila na uradni podatkih AKOS-a, temveč na izračunu, ki ga je oglaševalec opravil na podlagi zadnjih znanih podatkov AKOS- a, ki so bili objavljeni za zadnji kvartal leta 2023. Ker je šlo torej za statistično izračunane podatke in ne za dejanske podatke za prvi kvartal leta 2024, ki bi bili preverljivi, je Oglaševalsko razsodišče presodilo, da je bila trditev oglaševalca »postali smo drugi operater« v času pritožbe zoper oglaševanje zavajajoča in ni temeljila na objektivno dokazljivih podatkih.

Oglaševalsko razsodišče je v tej zadevi presojalo tudi o ustrezni uporabi drobnega tiska. Čeprav je oglaševalec v drobnem tisku v okviru oglasa sicer navedel nekatere pogoje vezave paketov »Še več« in potrošnike tudi napotil na dodatne vire informacij, je Oglaševalsko razsodišče presodilo, da bi morala biti navedba o ceni v oglasnem sporočilu z drobnim tiskom ustrezno povezana z zvezdico ali podobno oznako, ki potrošnika jasno in smiselno opozori na dodatne (bistvene) pogoje ponudbe in ga napotuje na branje drobnega tiska, kar izhaja tudi iz preteklih odločb Oglaševalskega razsodišča.